Înapoi

Elena Alistar (Balan)…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Elena Alistar (Balan) (1873 – 1955)

Medic, publicist și om politic, care a făcut parte din Sfatul Țării din
Basarabia. A fost mătușa scriitoarei Magda Isanos.
Studiază la Școala Eparhială din Chișinău. Aici face cunoștință cu tânărul teolog Dumitru Alistar, cu care se căsătorește. După ce i-a decedat soțul, la îndemnul publicistului Mihai Vântu pleacă în România, la Iași, unde între 1909-1916 face Facultatea de Medicină a Universității. Este arestată pentru „activitate naționalistă” împreună cu membrii grupării lui Daniel Ciugureanu, deoarece susținea necesitatea eliberării prin forță a Basarabiei de sub stăpânirea rusă. În 1916 este mobilizată în armată ca medic militar. După război profesează la Spitalul Costiujeni de lângă Chișinău.
Este singura femeie deputat (a fost aleasă din partea ținutului Cetatea Albă în Sfatul Țării) cunoscută astăzi, care a luat parte activ la evenimentele politice din acea perioadă. La data de 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România.
În 1927 fondează în Basarabia Gruparea Femeilor Române. S-a evidențiat în activitatea Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, care își desfășura activitatea sub patronajul doamnei Alexandrina Cantacuzino. După 28 iunie 1940 s-a refugiat în România. După ce a locuit o vreme la Iași, este arestată de regimul comunist și trimisă la Pucioasa, județul Dâmbovița unde a și decedat în 1955. Rămășitele sale pământești i-au fost mai târziu deshumate și înmormântate din nou la Cimitirul Bellu din București. La Chișinău îi poartă numele un liceu din sectorul Botanica.