Clădirea fostului gimnaziu pentru fete fondat de principesa N. G. Dadiani
Clădirea de 2 etaje și jumătate a fost construită în anul 1901, după un proiect efectuat de arhitectul Alexandru Bernardazzi și la comanda principesei Natalia Dadiani.
Până atunci, în acest loc era situată o proprietate imobiliară veche, pe care consilierul de stat Mitrofan Purișkevici a vândut-o Consiliului gimnaziului pentru fete. Dadiani a format și a condus această instituție până la decesul său în anul 1903. Clădirea a servit ca sediu pentru gimnaziul Nr.2 de fete până în timpul celui de-al II Război Mondial. În timpul războiului partea anterioară a fost puternic deteriorată.
După război a fost reconstruită și până în 1964 a servit ca sediu al Comitetului Central al partidului comunist al RSSM, după care devine Palatul pionerilor, iar aripa stângă găzduiește Societatea republicană „Știința”.
În 1976, în interiorul clădirii este amenajat Muzeul de istorie al partidului comunist al Moldovei. Pentru a extinde spațiul de expoziție, la dreapta clădirii a fost construită o aripă din două niveluri, simetrică cu cea din stânga.
În prezent în clădire se află Muzeul Național de Artă al Moldovei, care găzduiește un patrimoniu important de 39.000 de opera de artă.