Fostul hotel ”Suisse”
La colțul Bulevardului Ștefan cel Mare și a străzii Mitropolit Bănulescu-Bodoni se află o clădire cu trei etaje, cu fațade simetrice și coloane albe. Acesta este fostul hotel „Suisse”.
În anii 30 ai secolului al XIX-lea Ivan şi Annastasia Monastârsky au construit două case cu câte două etaje, amplasate alături, care au servit drept complex locativ, popular în perioada respectivă.
În anii ’60, aceste clădiri au fost reconstruite și unificate în una pentru amplasarea în ea a Seminarului teologic.
În 1874 a fost încheiat un contract de arendă cu Charl Sailladeni, cetăţean din Elveţia, care l-a reconstruit pentru hotelul "Suisse". Hotelul a reprezentat la acea vreme pentru Chișinău, ceea ce reprezintă acum hotelul „Ritz” pentru Londra şi „Hilton” pentru Bucureşti. Printre oaspeții hotelului putem regăsi nume faimoase, precum, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu, Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Având succes comercial și schimbând mai mulți proprietari, hotelul a supraviețuit până în anii 1940. Din păcate, în timpul celui de-al doilea război mondial, clădirea a suferit atât de mult încât nu a mai fost supusă restaurării.
Însă faimosul arhitect sovietic originar din Chișinău, Alexei Șciusev a considerat hotelul Suisse una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș, iar la inițiativa sa s-a decis construirea unei clădiri noi pe acest loc, care să recreeze aspectul originalului pierdut. Din 1950 până în prezent, o parte a primului etaj găzduiește biblioteca municipală acum numită după Bogdan Petriceicu Hașdeu.
Locație