Înapoi

Despre Loja masonică…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Despre Loja masonică Ovidiu-25

Loja masonică era organizată în casa lui Cațâki, ocupată de doctorul de divizie Schuler… Dacă el sau Pavel Pușcin era venerabilul lojei, nu știu. În rândurile naivilor atrași, era un arhimandrit bulgar, Efrem. Casa lui Cațâki era situată în partea de jos a orașului, nu departe de catedrala veche, în piață, unde mereu se îmbulzeau o mulțime de bulgari și arnăuți, care au observat că arhimandritul, intrând  în curtea împrejmuită, a trimis caleașca acasă, ceea ce au făcut și alții, contrar obiceiurilor existente. Acest fapt a atras curioșii lângă curte, cu atât mai mult că în popor circula zvonul că în această casă are loc „judecata diavolească”. Când au văzut că ușa casei lungi cu un etaj s-a deschis și printre cei care ieșeau era și arhimandritul cu ochii legați, condus sub braț de doi inși, care coborând cele trei-patru trepte ale pridvorului, au și intrat în subsol, ușile căruia s-au zăvorât, bulgarii și-au închipuit că pe arhimandritul lor îl paște primejdia. Ațâțați pe lângă asta și de arnăuți, care pe atunci erau o mulțime din rândurile eteriștilor fugari, bulgarii s-au repezit cu gloata la ușile subsolului, au spart ușile și peste un sfert de oră l-au scos cu triumf pe arhimandritul „salvat”  în viziunea lor, căruia, care mai decare, îi cerea chiar acolo, pe loc, binecuvântare. Aceasta s-a întâmplat până la apusul soarelui și seara tot orașul știa de cele întâmplate. Alexandr Pușkin știa printre primii, căci s-a întâmplat a fi acasă, când lui Inzov i-au raportat cele întâmplate…”

(După amintirile lui I.P.Liprandi ( 1790-1880), istoric militar, ofițer de poliție secretă)

Notă:

Aflându-se în exil în Basarabia, și locuind la Chișinău, poetul rus Alexandru Pușkin a devenit un presupus membru al lojei masonice „Ovidiu-25″. Poetul acceptase cu plăcere propunerea de aderare, cu atât mai mult că inițiativa venea din partea protectorului său din acea perioadă.  Este vorba de guvernatorul Basarabiei, Ivan Nikitici Inzov, membru și el al lojei „Ovidiu-25″.

Loja a fost denumită în cinstea poetului Romei Antice care fusese surghiunit pe meleagurile noastre, la Marea Neagră.  Iar cifra 25 este numărul de ordine al lojei. Pregătirile pentru inaugurarea organizației masonice la Chișinău au început în primăvara anului 1821 sub auspiciile Marii loji „Astrea” din Petersburg.

Loja „Ovidiu-25″ a fost deschisă oficial la 7 iulie 1821, avându-l în frunte pe general-maiorul Pavel Pușcin. Însă mai mulți conducători ai lojei „Astrea” manifestau o atitudine sceptică față de deschiderea lojei la Chișinău, astfel încât „Ovidiu-25″ a fost înregistrată abia la 7 octombrie 1821. Pușkin a devenit membru al lojei în luna mai 1821 și, potrivit unor surse, a jucat un rol secundar  în activitatea acesteia.

Adevărul este că loja „Ovidiu-25″, ca și întreaga masonerie oficială din Rusia, nu mai avea să existe decât un singur an: până la apariția decretului țarului „cu privire la interzicerea lojelor masonice și a oricăror societăți secrete”…

Locație