Înapoi

Gemenele Catedralei

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Gemenele Catedralei

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă „Nașterea Domnului” din Chișinău este una dintre cele mai recunoscute clădiri din capitala Republicii Moldova.

Inițiativa înălțării Catedralei îi aparține mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1812–1821), locul amplasării sale fiind indicat și în primul plan urbanistic al Chișinăului. Construcția s-a realizat pe timpul succesorului său, între anii 1832–1836 de către arhiepiscopul Dumitru Sulima (1821–1844). Este construită din piatră și cărămidă, cu trei altare: central – Nașterea Domnului, laterale (închinate inițial ): cel sudic – Sf. Alexandru Nevski, cel nordic – Sf. Nicolai din Mira. Astăzi cele două altare laterale sunt închinate binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și Adormirii Maicii Domnului.

Ansamblul Catedralei este alcătuit din catedrala propriu-zisă, o clopotniță cu patru niveluri și  Porțile Sfinte. Lucrările edilitare scot în evidență preocuparea pentru crearea centrului urban, iar un rol aparte în compoziția sa arhitectural-spațială trebuia să-l joace Catedrala orașului. În planul din 1817, în centrul orașului era deja indicată amplasarea ei – ca un plan cruciform enorm.

Arhitectul locașului sfânt a fost Avraam Melnikov, maestru al stilului empir rus. Și aici încep tainele și curiozitățile. S-a aflat că Catedrala noastră are mai multe surori geamăne!

  1. Catedrala Schimbarea la Față din orașul ucrainean Bolgrad, regiunea Odesa, este o adevărată soră a Catedralei noastre. Și nu întâmplător – a fost construită în 1838 de același Abraham Melnikov.
  2. O altă creație a celebrului arhitect, care a lucrat și ca rector la Academia de Arte din Sankt Petersburg, este Catedrala Schimbarea la Față din orașul Rybinsk, din regiunea Yaroslavl din Rusia, chiar pe malul râului Volga.
  3. Un alt proiect al lui Melnikov este faimosul Muzeu al Arcticii și Antarcticii din Sankt Petersburg, situat în sediul fostei Biserici Lipovenești Sf. Nicolae.
  4. Mănăstirea Danilov din Moscova, conform legendei, este considerată cea mai veche mănăstire de pe râul Moscova. Este alcătuită dintr-un ansamblu de clădiri, dar Catedrala Sf.Treimi ai acestei mănăstiri este aproape o copie completă a Catedralei de la Chișinău. Autorul exact este necunoscut, dar timpul construcției Catedralei Sf.Treimi (1833-1838) coincide cu timpul activității creative a lui Abraham Melnikov…
  5. Un număr impunător de biserici, foarte asemănătoare cu catedrala noastră, se aflau pe râul Don. Aproape toate au fost distruse după revoluția din 1917 din Rusia, și imaginea lor s-a păstrat doar pe fotografiile vechi. Ne mirăm cât de mult se aseamănă între ele…
  6. Renumita Catedrală Sf. Isaac din Sankt Petersburg. Este atât de faimoasă, atât de impunătoare și grandioasă. Seamănă și cu catedrala noastră – dar de la distanță… Este curios faptul că Avraham Melnikov a participat la concursul pentru crearea proiectului Catedralei Sfântului Isaac din Sankt Petersburg , dar nu a câștigat.  Dar dacă ar fi câștigat concursul?