Gemenele Catedralei
Catedrala Mitropolitană Ortodoxă „Nașterea Domnului” din Chișinău este una dintre cele mai recunoscute clădiri din capitala Republicii Moldova.
Inițiativa înălțării Catedralei îi aparține mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni (1812–1821), locul amplasării sale fiind indicat și în primul plan urbanistic al Chișinăului. Construcția s-a realizat pe timpul succesorului său, între anii 1832–1836 de către arhiepiscopul Dumitru Sulima (1821–1844). Este construită din piatră și cărămidă, cu trei altare: central – Nașterea Domnului, laterale (închinate inițial ): cel sudic – Sf. Alexandru Nevski, cel nordic – Sf. Nicolai din Mira. Astăzi cele două altare laterale sunt închinate binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și Adormirii Maicii Domnului.
Ansamblul Catedralei este alcătuit din catedrala propriu-zisă, o clopotniță cu patru niveluri și Porțile Sfinte. Lucrările edilitare scot în evidență preocuparea pentru crearea centrului urban, iar un rol aparte în compoziția sa arhitectural-spațială trebuia să-l joace Catedrala orașului. În planul din 1817, în centrul orașului era deja indicată amplasarea ei – ca un plan cruciform enorm.
Arhitectul locașului sfânt a fost Avraam Melnikov, maestru al stilului empir rus. Și aici încep tainele și curiozitățile. S-a aflat că Catedrala noastră are mai multe surori geamăne!
- Catedrala Schimbarea la Față din orașul ucrainean Bolgrad, regiunea Odesa, este o adevărată soră a Catedralei noastre. Și nu întâmplător – a fost construită în 1838 de același Abraham Melnikov.
- O altă creație a celebrului arhitect, care a lucrat și ca rector la Academia de Arte din Sankt Petersburg, este Catedrala Schimbarea la Față din orașul Rybinsk, din regiunea Yaroslavl din Rusia, chiar pe malul râului Volga.
- Un alt proiect al lui Melnikov este faimosul Muzeu al Arcticii și Antarcticii din Sankt Petersburg, situat în sediul fostei Biserici Lipovenești Sf. Nicolae.
- Mănăstirea Danilov din Moscova, conform legendei, este considerată cea mai veche mănăstire de pe râul Moscova. Este alcătuită dintr-un ansamblu de clădiri, dar Catedrala Sf.Treimi ai acestei mănăstiri este aproape o copie completă a Catedralei de la Chișinău. Autorul exact este necunoscut, dar timpul construcției Catedralei Sf.Treimi (1833-1838) coincide cu timpul activității creative a lui Abraham Melnikov…
- Un număr impunător de biserici, foarte asemănătoare cu catedrala noastră, se aflau pe râul Don. Aproape toate au fost distruse după revoluția din 1917 din Rusia, și imaginea lor s-a păstrat doar pe fotografiile vechi. Ne mirăm cât de mult se aseamănă între ele…
- Renumita Catedrală Sf. Isaac din Sankt Petersburg. Este atât de faimoasă, atât de impunătoare și grandioasă. Seamănă și cu catedrala noastră – dar de la distanță… Este curios faptul că Avraham Melnikov a participat la concursul pentru crearea proiectului Catedralei Sfântului Isaac din Sankt Petersburg , dar nu a câștigat. Dar dacă ar fi câștigat concursul?