Înapoi

Biserica Sf. Treime…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Biserica Sf. Treime – (1852-1862, sau 1869)

Biserica „Sfântă Treime” a fost fondată și sfințită de Arhiepiscopul Antonie Șocotov, pe teritoriul fostului cimitir al satului Muncești (în prezent, sectorul Botanica). Este o biserică construită după unul din proiectele-model, răspândite atunci pe teritoriul Basarabiei, și care se utilizau în cazuri ordinare. Arhitectura bisericii este eclectică, în baza stilului clasicist cu elemente din arhitectura rusă. Planul se compune din două compartimente: absida altarului poligonală în plan și nava, pătrată în plan, dominată de o un acoperiș piramidal, încununată cu o turlă falsă ca un bulb de ceapă. La biserică a fost alipită clopotnița cu două niveluri, cu camera clopotelor prismatică, cu goluri ample în arc.
O parte din teren din cimitirul bisericii pe timpul sovietic a fost nivelat cu buldozerele. Pe acel loc au fost construite câteva blocuri locative. Pe micul teritoriu rămas al cimitirului se pot găsi încă pietre funerare, care datează cu secolele XVIII-XX. În perioada sovietică a fost unul din puținele locașuri de cult din Chișinău, care n-au fost închise definitiv.
Alături de biserică se află și fostul Cimitir militar românesc, apărut în anul 1918.
În perioada interbelică, cimitirul a fost amenajat de către Aseză mântul Naţional „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor, tot în aceeaşi perioadă fiind ridicată şi o capelă în memoria legiunii cehe. Intrarea în cimitir avea o arhitectură masivă, cu scări mari şi coloane de 10 metri înalţime.
După încheierea celui de-al II Război Mondial, capela a fost dărâmată, iar terenul ras cu buldozerul. Peste mormintele care mai rămăseseră a fost construit în 1961 Institutul de Pulmonologie şi Ftziatrie „Chiril Draganiuc”, spital distrus la rândul său în 2007.
Despre cei 1645 de ostaţi îngropaţi acolo se ştie că 431 dintre ei erau români căzuţi în I Război Mondial, 96 de români morţi în cel de-al II Război Mondial, restul fiind militari ruşi, austrieci, cehi, francezi şi polonezi.

Locație