Înapoi

Strada Bulgară

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Strada Bulgară

Una dintre cele mai vechi străzi ale orașului „de sus”, strada Bulgară, încă păstrează liniștea patriarhală și confortul provincial al vechiului Chișinău. Clădirile istorice s-au păstrat parțial doar în partea superioară a străzii.
Strada Bulgară a fost numită în 1834 în onoarea bulgarilor care au fugit de sub jugul otoman de peste Dunăre în Basarabia și s-au stabilit la Chișinău. Bulgarii s-au așezat compact în Chișinău, iar încă din anii 1790 a fost necesar să se lege casele bulgarilor din oraș cu strada care pornește din strada A. Mateevici (fosta stradă Sadovaya). În secolele trecute, această parte a orașului se numea partea Galbinskaya (Galbenă). În stânga și în dreapta mai există încă case rezidențiale de la începutul secolului al XX-lea.
Nu departe se află vechea biserică Sfântul Gheorghe. Aceasta a fost construită în 1830 din fondurile comunității bulgare. Construcția bisericii combină diferite soluții arhitecturale, caracteristice, pe de o parte, pentru clasicism, iar pe de altă parte – pentru arhitectura populară moldovenească. Biserica a fost numită în cinstea neînfricatului preot bulgar Gheorghe. Încă din 1814, el a început să adune materiale și fonduri pentru construcția acestei biserici. Pentru fondurile lipsă a îndrăznit, însoțit de un membru al comunității, să meargă la credincioșii-bulgari din Turcia. Întorcându-se deja acasă cu o sumă mare de bani, pelerinii au dat peste musulmani. Părintele Georgi a fost supus unor torturi teribile. Însoțitorul său a reușit să aducă donațiile colectate la Kishinev. El a povestit tuturor despre martiriul părintelui.

Această stradă și-a schimbat denumirea o singură dată – din 1924 până în 1924 apurtat numele generalului român Drăgălin.

Locație