Înapoi

Carol Schmidt (Karl-Ferdinand…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Carol Schmidt (Karl-Ferdinand Alexander Schmidt) (1846 – 1928)

S-a născut într-o familie mixtă germano-poloneză în orașul Bălți. Este renumit prin faptul că a fost cel mai longeviv primar al Chișinăului (1877 – 1903), cu o contribuție enormă la modernizarea orașului. Unul dintre fiii săi, Alexander Schmidt, de asemenea a fost primar al Chișinăului, în perioada  zbuciumată a anilor 1917-1918.
Cu aportul lui Carol Schmidt, au fost pavate multe străzi, a fost deschis un azil pentru pribegi (1899), s-a construit Amfiteatrul popular cu o sală de spectacole (1900), au fost trase primele linii de tramvai (1881-95), a fost construit primul apeduct și rețeaua de canalizare a orașului, s-a introdus iluminatul stradal, s-au construit Școala Reală (1886), Gimnaziul de Fete al Principesei Natalia Dadiani (1900), Muzeul de istorie a ținutului (1889), sediul actual al Primăriei (1901). A contribuit și la construcția  caselor pentru invalizi (1877-81)
A fost inițiatorul deschiderii unui muzeu al școlilor, a Societății Muzicale „Armonia” și a școlii orășenești de Arte Plastice (1894, azi – Colegiul de arte plastice Alexandru Plămădeală).
Сarol Schmidt a fost unicul primar în cinstea căruia orășenii au cerut ca una dintre străzi să-i poarte numele, pe când încă se afla în viață. Vechea stradă Gostinnaia, unde locuia Schmidt, a devenit strada Carol Schmidt, păstrând acest nume până în anul 1944.  În prezent o stradă din sectorul Telecentru poartă numele legendarului primar. Casa în care a locuit primarul cu familia sa a rezistat până în zilele noastre și se găsește pe strada Mitropolit Varlaam nr. 84.  Aici o placă memorială amintește, în limba română și germană, de fostul ei locatar de onoare.
La 10 mai 2014 a fost inaugurat bustul lui Carol Schmidt în fața Filarmonicii Naționale din Chișinău, vizavi de casa în care a locuit funcționarul de stat împreună cu familia sa. Mormântul primarului, din păcate, nu s-a păstrat până în prezent.