Înapoi

Casa de raport…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Casa de raport a lui Shapiro

Casa de raport a lui Shapiro este un monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură (nr. 114) a municipiului Chișinău și în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat (nr. 68). Este amplasat în Centrul istoric, pe strada București, 60. Ansamblul constă din două imobile („A” și „B”) construite la sf. secolului al XIX-lea–începutul secolului XX, care în perioada anilor 1907 și 1940 au aparținut familiei Shapiro-Rosenfeld.
Arhitectul clădirei afost numit un evreu basarabean – Țalel Ginger. Inițialele lui – „Ц.Г.”, precum și emblema acestuia pot fi observate și astăzi pe clădire.
În perioada 1940-1944, după unele relatări ale foștilor localnici (documentele oficiale sunt încă arhivate) aici s-a aflat întâi „Siguranța” (Serviciul Secret de Informații din România), iar după 1944 și până în 1955 – o secție a Ministerului Sovietic de Securitate. Pereții subsolurilor până acum păstrează secretele și urmele celor deținuți, iar geamurile sunt înrămate cu gratii grele de metal.

Locație