Înapoi

Casa lui Gheorghe…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Casa lui Gheorghe Cupcea

Mai modestă în comparație cu celelalte lucrări ale sale, clădirea cu un singur nivel amplasată pe strada A. Mateevici, 62 a fost construită la intersecția secolelor XIX-XX (pe atunci denumirea străzii era “Sadovaya”), care până astăzi, datorită circumstanțelor favorabile, nu doar că nu s-a dărâmat, dar nici măcar nu a degradat.

Gheorghe Cupcea s-a născut la Chișinău, în 1873. După ce a absolvit școala reală din oraș, a studiat la Institutul de Inginerie Civilă din Sankt Petersburg. Revenit la Chișinău, a lucrat la început ca inginer junior în departamentul de construcții al Administrației guberniale  din Basarabia, iar în decembrie 1902 a fost promovat în funcția de arhitect gubernial. Odată cu aceasta, începând cu 1909, a îndeplinit și atribuțiile de arhitect eparhial, fapt care explică multitudinea de obiecte de cult în palmaresul său. În perioada interbelică și-a continuat cariera profesională. S-au păstrat dovezi care confirmă că Gh. Cupcea  nu doar a condus restaurarea Catedralei din Chișinău,  dar și  a dat în exploatare construcțiile mai multor  biserici monahale.

Ce alte fapte interesante din biografia arhitectului Gheorghe Cupcea mai sunt cunoscute? Casa în care acesta a locuit împreună cu tânăra sa soție Ecaterina până în  anul 1895 mai există și astăzi . La fel ca și conacul construit după proiectul său personal, este amplasată pe stradă Alexei Mateevici (fosta Sadovaya)  colț cu Sfatul Țării (pe atunci strada se numea “Meșcianskaia”). Monograma cu inițialele soției sale – „EK” – mai poate fi văzută  și astăzi în împletitura metalică  a vizierei deasupra ușii  de intrare dinspre strada Sfatul Țării (casa nr. 3).

Să vedem cum arată casa proiectată de Gheorghe Cupcea pentru familia sa. Din punct de vedere al stilului, nu are nimic comun nici cu Casa Eparhială bogat decorată, nici cu severitatea încântătoare a neoclasicismului care predomina în proiectul orfelinatului. Fațada casei lui Cupcea, proiectată în spiritul arhitecturii eclectice este departe de orice concepție clasică. Compoziția asimetrică și liniile curbe ale acesteia sunt un tribut adus arhitecturii  moderne. În stânga, fațada clădirii iese ușor înainte, formând un unghi, colțul căruia este rotunjit de o semicoloană, iar pe pereții divergenți de la aceasta se află câte o fereastră . În spatele lor se află o cameră-salon în forma poligonală cu un belvedere deasupra. Intrarea principală, amplasată nu pe centru, ci în partea dreaptă a fațadei, este decorată  de un portic cu fronton în cinci trepte, susținut de două coloane laconice și fără excese ale ordinului doric. Această construcție, pe lingă rolul sau estetic, poartă și o sarcină funcțională: coloanele fiind un element portant, deoarece deasupra lor, în spatele porticului este amplasată o mansardă.

Casa este proiectata în formă de careu, având o curte interioara. Inițial, holul acesteia comunica cu odăile și cu terasa. Toate dependințele – bucătăria, spălătoria, baia, orientate spre curte – erau grupate într-o aripă separată, aliniată străzii, legate în anfiladă circulară.

Parapetul de piatră al casei este proiectat în același stil cu decorul părții superioare a fațadei. Intrarea în curte este suplinită de un zid de piatră, construit în același spirit cu arhitectura casei. Deoarece casa este amplasată pe «linia roșie” a străzii, care se intersectează cu strada Mitropolit Gavriil Bănulescul- Bodoni sub un unghi ascuțit, intre stradă si frontul construit s-a format un scuar triunghiular.

Începând cu anii 70 ai secolului  XX , în această casă a locuit renumita cântăreață de operă Maria Bieșu. De aceea pe peretele exterior al casei se află două plăci comemorative – a lui Gh.Cupcea și a Mariei Bieșu…

 

Locație