Înapoi

Dendrariu

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dendrariu

Parcul Dendrariu din Chișinău este o oază verde de 83 ha a sectorului Buiucani. Servește drept rezervor de oxigen important pentru toți locuitorii orașului şi este un bun filtru natural al aerului. Este unul dintre cele mai preferate zone pentru fotografiere ale orășenilor. Dendrariul a fost luat sub ocrotirea statului la 16 iulie 1998.
Parcul este parte componentă a Asociaţiei Internaţionale a Grădinilor Botanice de Conservare a Mediului.
Actualmente genofondul Dendrariului, prin diversitatea şi bogăţia colecţiilor sale nu cedează în fața renumitelor parcuri „Alexandria” şi „Sofievca” din Ucraina, constituind o valoare inestimabilă a Republicii Moldova și, în special, al capitalei. Deoarece primii arbori şi arbuşti au fost plantaţi la începutul anilor ’50 ai secolului trecut, Dendrariul posedă un important fond semincer de plante rare şi înalt decorative. Acest genofond este reprezentat prin 1 820 de taxoni.
Este semnificativ faptul că în parc cresc 9 specii de plante lemnoase din cele 13 înscrise în Cartea Roşie a Republici Moldova.
Pe lângă aceste rarităţi, în parc cresc şi relicve endeme extrem de rare. Drept exemplu clasic serveşte Ginkgo biloba (descoperit pentru prima dată în Japonia, în 1690). Acesta este unicul reprezentant al clasei ginkgo ajuns în zilele noastre din perioada triasică.
În parcul Dendrariu e întotdeauna linişte, zgomotul urban practic nu se aude pe teritoriul parcului şi începeţi să uitaţi pur şi simplu că vă aflaţi în centrul oraşului.

Site-ul web Locație