Înapoi

Domnica Darienco (1919…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Domnica Darienco (1919 – 2010)

Domnica Darienco  – actriță renumită de teatru și cinema din Republica Moldova.  S-a aflat pe scenă peste 50 de ani, jucând peste 100 de roluri remarcante. S-a născut pe 15 ianuarie 1919, în Valea Hoțului (ex.Dolinscoie), regiunea Odesa.

Studiile de actorie le-a urmat la Şcoala teatrală din Odessa, între anii 1933-1937. După absolvire, Domnica a fost actriţă la Teatrul dramatic „A.S.Puşkin”, în prezent Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”.  A fost căsătorită, dar soţul ei a murit  în cel De-al Doilea Război Mondial,  pe când fiul lor avea doar un an şi jumătate.

Actriţa a debutat pe scenă cu rolul Krucinina din spectacolul „Vinovaţi fără vină”, de A.Ostrovski. A interpretat  roluri  de eroine puternice din dramaturgia naţională şi universală. Roluri remarcabile ca: Aftenia din „Soacra cu trei nurori”, de Ion Creangă, Corina din „Ovidiu”, de Vasile Alecsandri, Vasilisa din „Azilul de noapte”, de Maxim Gorki, au făcut-o pe Domnica Darienco să strălucească pe scenă. În 1957, devine Artistă a poporului din RSSM, iar în 1973 – artistă a poporului din URSS. A fost p decorată și cu Ordinul Republicii.

În cinematografie a debutat  în anul 1955  în filmul „Andrieș”, turnat la studioul „A.Dovjenko” din Kiev. Rolul său cel mai cunoscut a fost Domnica din filmul „Armaghedon” (1962).

Deși a ieșit la pensie la o vârstă  înaintată de 70 ani, în 1989,  nu a părăsit niciodată lumea teatrului.  În perioada 1992-2004, Domnica Darienco a fost preşedinte al Ligii Veteranilor Scenei din Republica Moldova, având grijă de colegii săi, ca şi ea, în etate.

S-a stins din viață la 6 noiembrie 2010  și a fost înmormântată la Cimitirul Central din Chișinău, alături de soțul său.