Înapoi

Grădina Botanică

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Grădina Botanică

Grădina Botanică din Chișinău a Academiei de Științe a Moldovei este principala structură de cercetare a botanicii din Republica Moldova. Ea este situată la marginea oraşului Chișinău, în sectorul Botanica, în apropierea aşa-numitelor Porţi ale oraşului.
Ea a fost înființată la 1 septembrie 1951. Lucrările de proiectare și construcție a Grădinii Botanice au fost efectuate sub conducerea academicianului A.Ciubotaru, care a activat în calitate de director al acestei instituții mai mult de 32 de ani.
La baza construcției Grădinii Botanice a fost pus principiul ecologico-sistematic cu amplasarea grupurilor de plante în stil de landșaft, fapt ce facilitează orientarea pe teren în studierea vegetației.
Ca orice grădină botanică și Grădina Botanică din Chișinău este organizată pe sectoare. Unele sunt amplasate sub cerul liber, fiind populate cu plante anuale rezistente la condiții geroase, altele sunt amplasate în spații acoperite în care plantele vii sau conservate în diferite moduri sunt protejate cu grijă.
Cele mai populare sectoare pentru vizitatori sunt Alpinarium (cca 50 specii), Dendrarium (cca 560 specii), Flora Moldovei (30 specii arbori, 18 specii arbuști și 110 specii plante ierboase), Pinarium, Rozarium, Floricultura, Siringarium și, mai ales, Plantele Tropicale și Subtropicale ( cca 2550 specii) adunate de pe tot globul pământesc.
În urma ninsorilor abundente din aprilie 2017 au pierit și au fost avariate 80% din arborii și arbuștii decorativi din colecțiile și expozițiile parcului. Treptat Grădina Botanică a renăscut ca să bucure cu colecțiile sale de plante deosebite locuitorii și oaspeții capitalei în orice anotimp al anului.

Site-ul web Locație