Înapoi

Grigore Vieru –…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Grigore Vieru – (1935 – 2009)

Renumitul poet, versurile căruia au fost traduse în peste 30 de limbi ale lumii.
A debutat în 1957 (fiind încă student la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea Filologie și Istorie) cu versuri pentru copii “Alarma”, apreciate la nivel înalt de critica literară. Se angajează ca redactor la revista pentru copii „Scânteia Leninistă”, actualmente „Noi”, și la ziarul „Tânărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe”.
În 1960 se angajează ca redactor la revista „Nistru”, actualmente „Basarabia”. Între anii 1960–1963 este redactor la editura „Cartea Moldovenească”.
A fost un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din satul Cociulia. Tot aici scrie celebra carte pentru preșcolari „Albinuța”.
În 1988 i se acordă cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare Andersen.
În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.
Decedat într-un accident tragic rutier, poetul a fost înmormântat pe 20 ianuarie 2009 la Chișinău, în Cimitirul Central din strada Armenească. La înmormântare au venit câteva zeci de mii de oameni. Ziua de 20 ianuarie 2009 a fost declarată zi de doliu în Republica Moldova.
Poetul a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.
Câteva licee din Republica Moldova, un bulevard central din Chișinău și o stradă din Iași îi poartă numele.
În anul 2010 a fost instalat bustul poetului pe Aleea Clasicilor din Chișinău.