Monumentul lui Hristo Botev
Hristo Botev Petkov (1848 – 1876) a fost un poet, publicist și revoluționar bulgar de excepție, eroul național al Bulgariei.
S-a născut la 6 ianuarie 1848 (25 decembrie 1847 ) în satul Kalofera, care la acea vreme, ca și restul Bulgariei, făcea parte din Imperiul Otoman, într-o familie săracă a unui învățător, traducător și educator, Botev Petkov (Botyo Petkov), în ziua de Crăciun și a primit numele Hristo. În secolul al XIX-lea, numele de familie bulgărești se formau din numele tatălui și, conform normelor lingvistice ale vremii, numele de familie Hristo suna ca „Botev” și se scria – „Botjov” (varianta – „Botjov”), scriitorul își semna lucrările – „Botjov”, conform normelor moderne, numele de familie se scrie și se pronunță – „Botev”.
În cei 29 de ani de viață n-a reușit să lase în urmă o moștenire literară mbogată (s-au păstrat vreo 20 de poeme în versuri), dar s-a remarcat prin faptul că a dat un exemplu de întruchipare concentrată a ideii revoluționare în formă artistică. Poeziile sale, precum și viața sa, se caracterizează prin fuziunea armonioasă a talentului pentru munca revoluționară cu talentul pentru creație artistică. Din acest motiv, numărul mic de poeme ale lui Botev, care au supraviețuit, au avut o influență importantă asupra dezvoltării literaturii bulgare. Poeziile sale s-au bucurat de o mare popularitate în rândul țărănimii: ele exprimau sentimentele revoluționare ale acesteia.
În timpul scurtei sale vieți, a luptat pentru eliberarea Bulgariei de sub jugul turcesc. A vizitat Chișinăul de mai multe ori, după cum o dovedește și o placă comemorativă la intersecția străzilor Pușkin și Mitropolit Varlaam, pe clădirea fostului Hotel „Victoria”.
Monumentul marelui poet a fost ridicat la Chișinău în anul 1977, cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a eliberării Bulgariei de sub jugul turcesc. Arhitectul este G. Solominov. Reabilitarea monumentului a fost realizată în 2023 și, la 31 octombrie al aceluiași an, a fost redeschis. Cuvintele poetului „Тоз, който падне в бои за свобода, той не умира”/ „Cel care a căzut în luptă pentru libertate, nu moare” – sunt gravate pe monument…