Înapoi

Natalia Dadiani (Godlevschi)…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Natalia Dadiani (Godlevschi) (1865 – 1903)

Pedagogă, om politic, principesă. Devenită Dadiani prin căsătoria sa cu principele Beglari Giorgi Davit, descendent al unei familii nobile din Abhazia, s-a afirmat ca promotoare a învăţământului secundar de fete în Basarabia. A absolvit cu medalia de aur Gimnaziul de fete „Narodavskaia” (Şcoala nr.1 de fete), și a predat geografia la această instituţie până când a pus bazele propriei şcoli. În 1894, şcoala condusă de principesa Dadiani funcţiona încă într-o clădire veche, neconfortabilă şi rece. În 1900, ea incepe proiectul și ridică din fonduri proprii un local impunător.
Contribuția sa aici a fost atât de semnificativă, încât instituția a fost transformată în gimnaziu de opt clase, subordonat Ministerului Învățământului Public, și numită „Gimnaziul pentru fete nr. 2 din Chișinău, întemeiat de principesa Dadiani”.
A fost înmormântată la Cimitirul Armenesc din Chișinău, alături de fiul său, decedat prematur. Pe piatra sa funerară, care s-a păstrat până în prezent, e scris: „Neobositei truditoare pe tărâmul învățământului feminin, neuitatei principese Natalia Dadiani, de la colaboratori și prieteni”. În prezent, un liceu din sectorul Buiucani din municipiul Chișinău îi poartă numele.