Înapoi

Sala cu Orgă

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sala cu Orgă

La un pas de clădirea primăriei, admirăm Sala cu Orgă, care a fost construită la începutul secolului  XX. Astăzi o recunoști după culoarea sa albă și verdele de pe coloane.
La începutul secolului XX, Duma orăşenească a luat decizia de a construi un sediu nou al Băncii municipale.
Edificiul a fost realizat în stil eclectic cu forme neoclasice şi baroce, construcția căruia a început în 1903 şi s-a finisat peste 8 ani.
Cu faţadele simetrice, intrarea principală este reprezentată printr-un portic cu coloanele îngemănate, ridicate pe postamente, cu dominarea a unei cupole sferice.
Intrarea este străjuită de sculpturile a doi lei, compoziţie ce se repetă şi la faţada posterioară, la intrarea în subsol. Decoraţia plastică a clădirii este deosebit de bogată în statui şi reliefuri sculptate, în care domină simbolurile legate de comerţ şi finanţe.
În 1973, după ce a fost construit un sediu nou pentru Banca municipală, aici s-a decis amplasarea unei săli de concerte de muzică clasică, un rol important în selecție a jucat acustica foarte bună a sălii.
Între anii 1975–78 clădirea a fost reconstruită pentru  viitoarea Sală cu orgă, fiind păstrate toate elementele, iar sala de operaţiuni bancare a fost amenajată pentru 555 de spectatori.
Despre trecutul bancar al sălii de concerte ne amintește doar sculpturile leilor care păzesc intrarea principală. După o plimbare în jurul clădirii, câți  lei poti gasi?

Site-ul web Locație