Înapoi

Teatrul dramatic rus…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Teatrul dramatic rus de stat „A.P.Cehov”

A fost înființat la 5 noiembrie 1934 la Tiraspol.
Primul spectacol montat a fost „Ura” de S.Ialțev. În 1940 teatrul a fost mutat la Chișinău, unde în același an a prezentat spectacolul „Descătușarea”, de B.Lavreniov. În timpul celui de-al II Război Mondial teatrul a fost evacuat în Turcmenia, unde a montat spectacolele „Oamenii ruși” de C.Simonov, „Partizanii în stepele Ucrainei” de A.Corneiciuc, „Mașenica” de A.Afinoghenov, „Vinovați fără vină” de A.Ostrovskii, etc.
Reîntors în anul 1944 la Chișinău, teatrul montează piese din dramaturgia rusă clasică și contemporană.
Spectacole originale au fost montate după operele dramaturgilor moldoveni: „Cînd se coace poama” de P.Darienco (1960), „Izvorul frăției” de L.Corneanu (1964), „Și sub cerul acela…” de A.Busuioc (1980), „Anul morții – anul nemuririi” de I.Druță (1982), „Badea Cozma” după G.Malarciuc (1984).
Începînd cu 1985 în calitate de regizor-șef al teatrului a activat și regretatul Veniamin Apostol, maestru emerit al artei din RSS Moldovenești. Teatrul a întreprins numeroase turnee la Moscova, Leningrad, Kiev, Odesa, Breansc, Krasnodar, Stavropol, spectacolele sale fiind înalt apreciate de publicul spectator.

Site-ul web Locație