Înapoi

Teatrul Naţional „Mihai…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”

S-a înființat la 10 octombrie 1920 din inițiativa câtorva personalitatăți în frunte cu Sergiu T.Niţă, (ministru al Basarabiei în guvernul României), Ştefan Ciobanu (membru al Academiei Române), scriitorii Nicolae N.Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici şi regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu.
Prima stagiune a fost deschisă cu spectacolul „Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri. Această trupă a activat o singură stagiune, reuşind să joace peste 25 de premiere. În anul 1922, la cererea Ministerului Culturii din București este întocmit un proiect în vederea constituirii unei Trupe Permanente de Propagandă a Ministerului Artelor pentru Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Actorilor bucureșteni Vasile Leonescu şi Constantin Mărculescu li s-a încredințat reorganizarea Teatrului din Chișinău.
Timp de 10 ani directoratul Teatrului Național din Chisinău a fost asigurat de personalităţi marcante ca George Topârceanu, Corneliu Sachel Arescu, Ion Livescu. Actori de renume precum Emil Botta, Stefan Braborescu, Sergiu Cujbă, Mişu Fotino au însufleţit chipuri și forme la rampa primului teatru profesionist de la Chișinău.
Prin ordinul ministerial din anul 1935, pe motiv de lipsă de bani, Teatrul Naţional din Chișinău, alături de cele din Craiova şi Cernăuți, a fost inchis.
Dupa mai mulți ani, tocmai în 1994, Teatrul Național a fost redeschis cu numele de „Mihai Eminescu”. Într-un timp destul de scurt, colectivul Teatrului Naţional a montat circa 30 de premiere importante, care au cucerit nu doar publicul din Chișinău, ci și a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și festivaluri internaționale.

Site-ul web Locație