Înapoi

Teatrul Naţional ”Satiricus…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Teatrul Naţional ”Satiricus Ion Luca Caragiale”

Este un teatru de rezistență, militant, care a apărut într-un moment istoric de cotitură, în 1990, în etapa furtunoasă de emancipare a conştiinţei naţionale și de demascare a ideologiei comuniste, proces care a avut drept finalitate istorică destrămarea imperiului sovietic şi proclamarea independenţei de stat a Republicii Moldova.
Cu certitudine, este primul teatru de satiră din republică, care a luat naştere şi dintr-o necesitate cultural-istorică, manifestînd un spirit novator şi combativ.
Mulţi regizori influenţaţi de cultura occidentală, abordează tot mai frecvent modalităţi inedite de exprimare artistică, propunîndu-şi să şocheze publicul.
Printre aceşti regizori se numără şi Sandu Grecu, fondatorul de facto al Teatrului SATIRICUS, care, după o stagiatură de doi ani la Teatrul „Satiricon” din Moscova, concepe într-o manieră regizorală inedită, primele spectacole ale tinerei trupe. Astfel, de la o montare la alta, de la un experiment artistic la o înscenare mai în spiritul tradiţiei se cristalizează stilul regizoral al lui Grecu şi, la modul general, maniera distinctă de joc a actorilor de la SATIRICUS.
În pofida faptului că de-a lungul celor mai mult de 30 ani de existenţă și-a schimbat de 4 ori sediul, trupa a realizat circa 70 de spectacole, unele dintre ele menţinîndu-se în repertoriu pe tot parcursul acestor ani. SATIRICUS este unicul teatru din spațiul românesc care a montat și are în repertoriul său activ toate piesele lui Ion Luca Caragiale.

Site-ul web Locație