Înapoi

Pietrele Sfinte

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Pietrele Sfinte

La începutul secolului XX, în centrul Chișinăului, pe strada Sinadino (acum  str. Vlaicu Pârcălab), a început să fie construită, pe banii credincioșilor, cea mai mare Sinagogă Corală din Chișinău – principalul lăcaș de rugăciune evreiesc. Câțiva pelerini, reîntorși de curând din Ierusalim, au adus cu ei 613 pietricele,  strânse cu evlavie de lângă  Biserica Sfântului Mormânt. Aceste pietre au fost puse la baza temeliei Sinagogii – ca să reziste cutremurelor, ploilor, vânturilor  și războaielor… În câțiva ani Sinagoga a fost ridicată, iar cupola ei, în stil maur, era bogat pictată în formă de cer cu toate constelațiile zodiacale.

Deși rezistase mai multor cataclisme naturale, după cel De-al Doilea Război Mondial Sinagoga Corală a fost închisă și edificiul a fost donat  teatrului rus „A.P.Cehov”. Clădirea a fost reconstruită și modificată de câteva ori, până a ajuns la imaginea ei actuală. Dar totuși, un perete intern, din partea de vest, a rămas cel vechi. Exact ca și în Biserica Sfântului Mormânt – doar partea de vest a supraviețuit anilor…

În repertoriul teatrului rus „A.P.Cehov” regăsim o piesă de succes pe temă evreiască  –  „Rugăciunea de pomenire”.  Actorii o joacă de mai mult de 30 de ani. Și cum zic ei – „Atât timp cât această piesă va fi pusă în scenă, teatrul va continua să trăiască.”  Căci pietrele sfinte încă îi stau la temelie…