Sinagoga Țirilson
Fosta Sinagogă Țirilson, care se află pe strada cu același nume, a fost construită la înc. sec. XX. În prezent a rămas din ea doar o ruină istorică…
Complexul arhitectural era format din două clădiri: o sinagogă și un azil de bătrâni, conectate între ele. Sala de rugăciune era iluminată de ferestre în două niveluri, la fel ca și camerele rituale. Fațada avea o compoziție simetrică, care se reflecta în structura clădirii. Decorul fațadei conținea detalii în stil baroc.
Notă:
În Chișinău, până la începutul celui De-al Doilea Război Mondial, erau înregistrate 77 de sinagogi și case de rugăciuni. În acea perioadă Chișinăul era considerat drept un nucleu al evreilor basarabeni. După legea evreiască, pentru fiecare 500 de oameni trebuia să fie construită o sinagogă.
La începutul secolului XX, evreii de la Chișinău aveau fabrici în care lucrau mii de muncitori evrei și activau 16 școli. În 1903 în Chișinău a avut loc primul pogrom evreiesc, care a dus la moartea a 49 de oameni. Renumitul primar Carol Schmidt și-a dat imediat demisia, revoltat de cele întâmplate. Dar doi ani mai târziu, în 1905, un alt pogrom evreiesc a luat viața încă a 19 evrei. Comunitatea a fost șocată, ceea ce a provocat fluxuri de emigrație numeroasă din oraș și țară.
Lichidarea evreilor a fost continuată de naziști în timpul celui De-al Doilea Război Mondial – toți, care n-au reușit să plece din țară, au fost închiși în ghetto-ul Chișinăului. Din câteva zeci de mii de oameni, în 1944, au rămas vii doar 6 evrei. În perioada comunismului, au fost impuse restricții asupra evreilor care au rămas aici: în 1961 au fost interzise barurile mitzvahs, iar evreii au fost persecutați și condamnați la acuzații; iar în 1964 toate sinagogile din oraș au fost închise și reprofilate, cu excepția uneia, care funcționează și astăzi.