Înapoi

Gara feroviară

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Gara feroviară

La sf. secolul XIX, gara din Chișinău era considerată cea mai importantă clădire a orașului, deoarece cel mai rapid  și important transport la acele timpuri era anume cel feroviar.

Gara feroviară a fost construită în anii 1870. Potrivit unor date, la început a fost ridicată o clădire temporară, din lemn.

Clădirea nouă a gării a fost construită spre sfârșitul anilor 1870, după planul arhitectural al lui Ghenry Lonski.

Există informații diferite cu privire la data când a ajuns primul tren în gara de la Chișinău. Unii susțin că acesta s-a întâmplat la 15 august 1871, iar alți istorici  consideră că e fi vorba de data 28 august a aceluiași an. De fapt, poate fi aceiași dată, dar ope stil nou sau vechi.  Important este că acest eveniment a avut loc în august 1871, iar primul tren a sosit concret din orașul Odesa. Acesta este punctul de pornire în istoria căii ferate a Basarabiei de atunci.

Clădirea gării este construită în plan rectangular, iar pereții sunt căptușiți cu cărămidă pentru fațade. Fațada centrală a clădirii are o deschizătură mare, cu un arc – nișă semicircular, care se sprijină pe o arcă triplă de la intrarea principală.

La 29 iulie 2004, în scuarul gării au fost amplasate două monumente unice – https://visit.chisinau.md/obiective_turistice/monumentul-in-memoria-victimelor-deportarilor-regimului-comunist-sau-trenul-durerii/

și o locomotivă veche (cu numărul de serie 1469) a fost instalată sub podul de lângă gară, care a făcut cândva legătura dintre Ungheni și satul Cornești și a operat pe această rută până în anul 1969. Locomotiva a fost fabricată în Polonia, orașul Poznan. Restaurarea ei a durat două luni. Acum ea servește ca un exponat sub cerul liber.

 După ce a fost parțial restaurată, după distrugerea ei parțială în 1941, în anul 1944 a fost distrusă complet în urma bombardamentelor.

În anul 1948, gara a fost reconstruită de către arhitecții A. Șciusev și L. Ciuprin. Pentru construcție a fost utilizată piatră, iar pentru finisare – cărămidă. Printre construcțiile adiacente care au mai fost ridicate se numără pavilionul de tramvai, ridicat lângă clădirea gării, în 1976. O noua reconstrucție a gării a demarat la 30 iulie 2003. Atunci a fost reconstruit acoperișul deasupra pavilioanelor de plecare.

Locație