Înapoi

Ion și Doina…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ion și Doina Aldea-Teodorovici (1954-1992, 1958-1992)

“Două inimi gemene” – profesori, muzicieni, cântăreți, Ion fiind și un compozitor strălucit. A scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice, inclusiv și muzică sacră.
Împreună cu soția sa a militat pentru reunirea Moldovei cu România. Au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină.
La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea-Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi imediat au plecat la Festivalul de la Mamaia din România, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre”.
În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, Doina și Ion au murit într-un accident tragic pe teritoriul României. Cu un an mai târziu soților li s-a acordat post-mortem Ordinul Republicii.
În anul 2003 a fost inițiat Festivalul – concurs “Două inimi gemene”, in memoriam Doina și Ion Aldea-Teodorovici, care s-a desfășurat până în 2018.
În Chișinău le poartă numele o stradă din sectorul Buiucani, iar la intrarea centrală în parcul “Valea Morilor” putem vedea statuia ridicată în cinstea cuplului memorabil.