Înapoi

Maria Cebotari (1910-…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Maria Cebotari (1910- 1949)

Cântăreață de operă, renumita “privighetoare de Basarabia” – una dintre cele mai mari soprane din lume în anii 30 – 40 ai secolului trecut.
Studiază la școala normală de fete Florica Niță și la Capela Metropolitană din Chișinău, condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1924-1929), fiind discipola a trei pedagogi renumiți din acea epocă – Maria Zlatov, Gavriil Afanasiu și Anastasia Dicescu.
După terminarea studiilor la Conservatorul din Chișinău, a fost angajată ca actriță la Teatrul de Artă din Moscova. În 1929 a plecat la Berlin împreună cu trupa, unde a luat lecții de canto. A debutat în 1931 la opera din Dresda în rolul lui Mimi din opera “Boema” de Giacomo Puccini. Aici a rămas ca solistă până în 1943. În perioada 1935 – 1943 a dat reprezentații și pe scena operei de stat din Berlin. Ulterior a fost angajată ca solistă permanentă a operei de stat din Viena, unde a rămas până la moarte.
La numai 24 de ani Mariei Cebotari i-a fost conferit cel mai înalt titlu onorific (în arta dramatică) existent în Germania și Austria din acel timp – Kammersängerin, precum și a fost premiată cu Steaua României în grad de Comandor.
Deși mult timp a fost stigmatizată ca “primadona Reihului”, și numele ei a fost interzis în timpul URSS, un caz real din viață a demonstrat poziția sa fermă față de regimul fascist. O perioadă îndelungată Berlinul vuia că Joseph Paul Goebbels, a treia persoană a Germaniei naziste după Hitler, a fost bătut cu un buchet de flori, oferit vecinei sale, care nu era alta decât cântăreața Maria Cebotari.
A jucat în 8 filme, turnate în Germania și Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături și de soțul ei, Gustav Diessl.
Numele marei soprano îl poartă nu numai o stradă din orașul său de baștină Chișinău, dar și străzi din Viena și Dresda.