Înapoi

Parcul Valea Morilor

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Parcul Valea Morilor

Este un parc din sectorul Buiucani din capitală. El a fost înființat la inițiativa lui L. Brejnev (prim-secretar al RSSM) în anul 1950 și inițial a fost numit „Parcul Central de Cultură și Odihnă al Comsomolului Leninist”.
Parcul se află pe malul lacului Valea Morilor și se extinde pe o suprafață de 114 hectare, lacul având o suprafață de 34 hectare. Proiectul parcului a fost elaborat sub conducerea renumitului arhitect Robert Kurz.
Pe teritoriul parcului se află teatrul de vară – Teatrul Verde, cu o capacitate de 5000 de locuri sub cerul liber, un cinematograf de zi, orășelul copiilor „Andrieș”, o plajă, stația de bărci etc.
De-a lungul timpului, parcul cu lac a servit drept bază pentru diverse sporturi nautice. Pe teritoriul parcului funcționau trei școli de canotaj. Au fost amenajate terenuri de sport și locuri de pescuit pentru amatori. Pe timp de iarnă, pe gheața lacului se organiza un patinoar orășenesc. A funcționat, de asemenea, și un turn pentru salturi cu parașuta.
Alături de parc se află cel mai mare Centru Expozițional din Moldova – Moldexpo.
Parcul este renumit și datorită rotondei și Scării Cascadelor, care au fost recent reparate. Scara Cascadelor este formată din 218 trepte și este mai lungă decât renumita scară a Generalului Potemkin din Odesa (care are 200 de trepte).

Locație