Înapoi

Scuarul Catedralei

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Scuarul Catedralei

A fost fondat în perioada anilor 1830-1840. Construcția scuarului a coincis cu construcția Catedralei.
După cel de-al II Război Mondial, scuarul a fost grav afectat, iar în câțiva ani a fost renovat și a purtat mulți ani denumirea de Parcul Biruinței. Pe teritoriul parcului au fost sădiți copaci, arbuști și au fost amenajate paturi de flori.
În prezent, suprafaţa scuarului constituie doar 9 hectare din cele 12 hectare inițiale.
Perla arhitecturală o constituie Catedrala Metropolitană care, împreună cu Clopotnița și Arcul de Triumf, formează renumitul ansamblu istoric important al capitalei.
În timpurile URSS, în anul 1962, conform ordinului personal al N. Hrușciov, Clopotnița a fost aruncată în aer de către autorități sub pretextul de a nu fi folosită ca punct strategic pentru lunetiști. În locul Clopotniței s-a construit un havuz, iar în interiorul Catedralei mulți ani a activat Sala de expoziţii a Ministerului Culturii al RSSM.
În 1998 Clopotnița a fost reconstruită după imaginile de epocă, făcând parte din acest minunat complex arhitectonic.
Partea centrală a parcului reprezintă un spațiu mare deschis, iar aleile laterale sunt prevăzute pentru vizitatorii care caută umbră. În parc sunt mulți arbori și arbuști decorativi, mulți dintre ei depășind centenarul. Acest spațiu a devenit locul principalelor manifestații cu prilejul sărbătorilor oficiale naționale și religioase.
Scuarul Catedralei este locul pe care îl va îndrăgi orice turist și oaspete al capitalei.

Locație