Înapoi

Alexandru Plămădeală (1888…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Alexandru Plămădeală (1888 -1940)

Sculptor, pictor, grafician, autor a mai multor lucrări de artă. Studiile le face la Școala superioară de pictură, sculptură și arhitectură din Moscova. În anii 1916-1918 a lucrat la monetăria din Petrograd. După 1918 se întoarce la Chișinău, unde, în 1929, este numit în funcția de director al Școlii de desen. Ea a fost transformată ulterior în Școala de arte plastice, pe care a condus-o timp de 11 ani, până la moarte.
Cea mai cunoscută capodoperă a sa este monumentul lui Ştefan cel Mare și Sfânt din Grădina Publică din Chișinău. Pentru a executa schiţele, autorul a studiat arhivele şi bibliotecile din Iaşi, Bucureşti și Cernăuţi. Lucrările au fost demarate în aprilie 1925 şi finisate peste 3 ani. Această lucrare este considerata cea mai importantă opera din creația sa.
În 1921 a iniţiat fondarea Societăţii de Arte Plastice (Societatea de Belle Arte) din Basarabia, devenind în 1927 preşedintele ei. A fondat în 1939 Pinacoteca Municipală din Chişinău, alcătuită din operele-donaţii ale pictorilor autohtoni. În calitate de director al Şcolii de Arte Plastice a contribuit la formarea unei întregi pleiade de artişti plastici. Printre discipolii săi sunt renumiți sculptori, așa ca: Claudia Cobizeva, Vladimir Dobroşinschi, Leonid Fitov, Lev Averbuh ş.a.
Lui Alexandru Plămădeală îi aparţine ideea de a crea la Chişinău o Alee a Clasicilor literaturii române, care într-adevăr a fost realizată, dar dupa moartea sa, în 1958.
A fost înmormântat la Cimitirul Ortodox Central de pe strada Armenească. Numele sculptorului îl poartă Colegiul de Arte Plastice și o stradă din Chişinău.
În 1995 a fost instalată o placă comemorativă pe casa unde a locuit marele artist.