Înapoi

Casa memorială “Alexei…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Casa memorială “Alexei Șciusev”

S-a organizat chiar în casa părintească, în care s-a născut și a locuit timp de 24 de ani marele arhitect sovietic (1873-1949). Edificiul a fost ridicat în anii 1851-1853. Acum această casă este un monument de arhitectură și istorie de însemnătate națională, introdusă în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.
Iniţial, în anul 1947 a fost organizat un muzeu de arhitectură sovietică chiar de însuși Alexei Sciusev. Baza lui au constituit desene, machete, documente si scrisori din arhiva personală a arhitectului. Muzeul n-a supraviețuit timpului, și la începutul anilor 50 este desființat.
În 1973 i se dă o nouă viață muzeului – la 100 de ani de la celebrarea nașterii marelui architect aici este deschisă o expozitie permanentă, dedicată vieții și activitații lui Alexei Șciusev, care functionează și până în prezent.
Tot în acest muzeu se află și o mini-expoziție dedicată încă unei personalități remarcabile și ilustre – lui Alexandru Bernardazzi, primul architect oficial al orașului Chișinău (1831-1907)

Site-ul web Locație