Înapoi

Maria Bieșu (1935…

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Maria Bieșu (1935 – 2012)

Cântăreață de operă, soprană și lied din Republica Moldova. Debutează ca solistă în cadrul formației de muzică populară „Fluieraș” cu piesa “Struguraș de pe colină” la un concurs raional, alături de celebrii Tamara Ciobanu și Serghei Lunchevici.
A trecut treptat de la muzica folclorică la operă, angajându-se în 1962 în urma unui concurs la Opera din Chișinău. Destinul i-a dat o șansă exclusivă să-și explodeze talentul pe scenă, atunci când, în ajunul lansării spectacolului “Tosca” de Puccini, protagonista rolului se îmbolnăvește, iar Maria Bieșu este propusă ca suplinitor. Debutul solistei pe scena Teatrului de Operă are loc pe 28 aprilie 1962. Succesul a fost recunoscut atât de specialiști și spectatori, cât și de teatrul care a început să pregătească un repertoriu special pentru ea.
În 1965 tânăra solistă face un stagiu la renumitul teatru “La Scala” din Milano, Italia. Aici se nasc rolurile ei principale în limba italiană din operele “Tosca”, “Madame Butterfly”, “Aida” și “Trubadurul”.
În 1967 obține titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” la Concursul Internațional Miura Tomaki (Ediția I Tokio, Japonia).
În decursul vieții a evoluat pe cele mai importante scene de operă din lume.
Maria Bieșu a fost protagonista inițierii Primului Festival Internațional al starurilor de operă și balet, întitulat “Invită Maria Bieșu” (septembrie 1990).
După decesul ei denumirea Festivalului s-a modificat în Festivalul Internațional “Maria Bieșu”. Astăzi acest eveniment a devenit un simbol al culturii din Republica Moldova, iar Chișinăul – una dintre capitalele muzicii de operă din Europa.
La 18 mai, la doar câteva zile după decesul primadonei, Guvernul Republicii Moldova a decis acordarea Teatrului de Operă și Balet numele Mariei Bieșu.
A fost înmormântată la Cimitirul Armenesc din Chișinău, alături de alte personalități emerite din țară.